Supravietuirea in natura si salbaticie

Padurea Verde – Timisoara

Acum cateva saptamani, in plina primavara, intr-o zi de sambata ce parea sa promita soare si caldura, m-am gandit ca e o ocazie buna de a merge la padurea din apropierea comunei in care stau, pentru a culege leurda. Ce a inceput ca o tura de foraging s-a dovedit a fi inceputul unei serii de iesiri in natura care vor continua pentru ceva vreme.

Este vorba de Padurea Verde din marginea de Nord a Timisoarei. Am decis sa incep un serial pe blog, despre acest proiect, un jurnal care sa documenteze, pentru mine si pentru cei doritori de a cunoaste zona, atat frumusetea padurii care creste sufocata de proximitatea orasului, cat si modul in care poti sa te recreezi aici. Un proiect aparent secundar, dar important pentru mine, este incercarea de a cataloga plantele comestibile din aceasta padure.

Am decis sa incep aceasta serie cu un articol care sa stranga cat mai multe informatii despre Padurea Verde. Am luat internetul la puricat si am ramas impresionat negativ de putinatatea informatiei pe care poti s-o gasesti. Mi se pare a fi o nedreptate facuta acestul loc pe care am inceput sa-l descopar si sa-l iubesc, o oaza ignorata de majoritatea timisorenilor.

Localizare

Padurea Verde pare a fi restul unei paduri mai mari care se gasea la nordul Timisoarei. Astazi ea este situata in perimetrul de nord-vest al orasului si cuprinde o suprafata de aproape 65 de hectare. Din acestea, 50 de hectare sunt in custodia consiliului local Timisoara, ca zona recreativa, restul apartine Romsilva. Este considerata a fi si fond de vanatoare.

Alcatuire

Padurea contine relativ putine specii de arbori:

 • cerul (Quercus cerris)
 • frasinul (Fraxinus excelsior)
 • jugastrul (Acer campestre)
 • cornul (Cornus mas)
 • artarul tataresc (Acer tataricum)
 • stejarul pedunculat (Quercus robur)
 • paltinul de câmp (Acer platanoides)
 • ulmul de câmp (Ulmus campestris)

Aproape 60% din arbori sunt stejari, urmati ca specie de frasin (10%).

Arborii au o varsta variabila:

 • 5% sunt intre 100 si 120 de ani
 • 21% sunt intre 21 si 100 de ani
 • 40% sut intre 61 si 80 de ani

Interesant de semnalat este faptul ca din anii 1970 nu se mai fac taieri in aceasta zona.

Rol ecologic

Padurea este neindoielnic, alaturi de lacul de acumulare de la Dumbravita, factor de echilibrare climaterica a zonei, atat din punct de vedere al umiditatii cat si al temperaturii. Deoarece se afla in partea de nord vest a Timisoarei, este situata in calea vanturilor dominante ale zonei, ceea ce o face sa functioneze ca bariera, cu roluri diverse:

 • tampon termic, impreuna cu lacul (reduce scaderea temperaturii, in timpul iernii)
 • scaderea eroziunii solului
 • umidificarea maselor de aer aduse din nord, de vantul dominant

Padurea este un loc de vietuire pentru animalele din zona. In ultima incursiune am vazut urme de iepure si am zarit o caprioara cu pui, sunt sigur ca sunt si alte animale, cum ar fi fazani, foarte comuni in zona. Din pacate n-am gasit o sursa de informatii pe internet care sa enumere fauna locala a paduri, desi zona a fost folosita ani de-a randul pentru vanatoare, existand si astazi observatoare inalte pe platforme la 3-4 metri inaltime. Am mai vazut si hranitoare de animale, folosite pe timpul iernii. Mai mult, padurea e caroiata cu coridoare de observare a vanatului, pe toata suprafata ei.

Un alt rol pare a fi fost cel de zona de exercitiu militar, poate chiar pentru adapostirea fortelor armate, deoarece pe intreg teritoriul se gasesc, in diferite locuri, adaposturi taluzate pentru masini de transport (camioane, transportoare de trupe etc) si gropi pentru adapostirea personalului militar.

Recreere

Evident, in zilele noastre padurea are un important rol de recreere, in acest scop existand:

 • 3 trasee marcate pentru drumetie si/sau ciclism turistic
 • zone pentru picnic, atat in partea dinspre lac cat si in partea dinspre oras
 • zone pentru volei si baschet, amenajate pe vremea comunismului, lasate in paragina, nefunctionale
 • o gradina zoologica
 • un muzeu al satului banatean
 • un monument istoric

Istorie

Zona a fost populata din antichitate. Aici a fost gasit si escavat, in doua etape, in 1956 si respectiv 1969 un mormant sarmatic al unei femei, descoperit in partea padurii dinspre uzina mecanica (fostul UMT, actualul Continental).

Padurea a folosit, neindoielnic, populatiei locale ca sursa de hrana si ca adapost in vremuri tulburi, de-a lungul mileniilor.

In perioada de inceput a comunismului, padurea a fost folosita ca loc de executie a “dusmanilor poporului”, care erau impuscati si apoi aruncati intr-o groapa comuna. Pe locul acestei gropi s-a construit, in anul 2000, monumentul comemorativ care are o cruce pe varful unei movile de pamant.

Harti

Am cules cateva harti ale padurii, de la cele vechi, folosite in orientarea turistica, la cea noua, ce poate fi utilizata pentru scop turistic, care contine traseele marcate din padure.

Orientare turistica

De-a lungul timpului au existat concursuri de orientare turistica in Padurea Verde. In prima dintre excursiile mele in zona am observat puncte pregatite pentru un asemenea concurs (posturi de control), dar n-am reusit sa identific pe internet decat un singur site cu referire la acest sport. Tot atunci am intalnit un domn care conducea un grup de copii prescolari prin padure, intr-o excursie de orientare turistica, e posibil sa fie aceasi persoana care detine site-ul “Alege miscarea” , vezi resursele online. Tot in resursele online gasesti o scurta istorie a orientarii turistice in judetul Timis, unde poti afla manifestarile organizate in Padurea Verde.

Invitatie

Daca ai informatii suplimentare care sa completeze acest articol, fie de pe internet, fie din alte surse, te rog lasa un comentariu la acest articol si voi incerca sa adaug aceste informatii, pentru a completa articolul.

 

Resurse online:

Muzeul satului Banatean

Asasinate politice in Padurea Verde, 1949

Gradina Zoologica Timisoara

Mormantul Sarmatic de la Padurea Verde

Fantomele anticomuniste de la Padurea Verde

Padurea Verde- proiect BioTowns

Padurea Verde- Paradisul nostru?

Alege miscarea

Istoria orientarii turistice in vestul tarii

 

 

4 Responses Subscribe to comments


 1. Maricel

  Am tot auzit de la difertiti oameni cā au fost cazuri de íntâlniri cu mistreți ín zona pādurii,dar majoritatea susțin cā sunt doar legende urbane. Ai vreo informatie legatā de?

  Jan 13, 2016 @ 3:01 am


 2. Darius

  Eu am vazut doar caprioare, dar este absolut posibil sa fie si mistreti :)

  Jan 19, 2016 @ 12:33 pm


 3. Cata

  Desi nu credeam astazi am vazut 2 mistreti. Caprioare destul de des.

  Feb 27, 2016 @ 4:55 pm


 4. Maricel

  Eu frecventez pādurea şi nu am întâlnit vreunu până acum,nici mācar urme de mistreți, în schimb e plin de cāprioare..sper sā văd odată dovezi că mistreții trăiesc la pâdurea verde,dar mi’e greu să cred

  Apr 24, 2016 @ 11:29 am

Reply

*