Capitale europene: Beograd (Belgrad, Belgrade)
Unul dintre proiectele de calatorie ale familiei este vizitarea capitalelor europene. Daca in Decembrie 2014 am ajuns pentru doua zile, mai mult fortuit, in Bratislava (despre care nu am scris inca, dar sper ca imi voi face timp pentru asta), in vacanta de dupa Pastele 2015, pe care ne-am luat-o, ca familie, am pornit pentru doua zile la Beograd (denumirea originala, in sarba).
Initial ne-am bazat pe Trip Adviser, la recomandarea unor prieteni, care si-au facut planul de calatorie in Paris folosind aceasta aplicatie pentru Android (ei foloseau iPhone). S-a dovedit o idee buna, dar surpriza a fost cand am ajuns acolo si ne-am schimbat programul, in mod pozitiv.
Iata care erau cele mai populare destinatii, dupa listate pe Trip Adviser (click aici):
- fortareata orasului
- Ada Ciganlija (insula cu multa verdeata)
- Skadarlija (zona boema a orasului)
- Knez Mihailova (“pe Corso”, cum se zice in Timisoara, adica principala artera centrala, cu magazine)
- tur la obiective turistice, “pe jos” (walking tour), gratuit
Plus inca alte obiective “populare” (biserica Sf. Sava, mormantul lui Tito etc.) In plus as fi vrut sa mergem pe la Muzeul lui Tesla. Ce a iesit pana la urma, vei vedea.
Cazarea
Am ales un apartament cu o camera (studio) prin booking.com, si bine am facut. Este o retea de apartamente in Belgrad, http://www.balkan-inn.com, de la care am inchiriat un apartament in centrul istoric al orasului (stari grad), vis-a-vis de gara de gara principala a orasului (mai jos ai imaginile de la fereastra camerei, etajul patru).
Nu avem imagini din apartament, dar era curat, o camera cu un pat dublu si un extensibil dublu, o chicineta cu masa, scaune, plita electrica, chiuveta si aparat microunde, televizor cu televiziune prin cablu, WiFi, baie cu cabina de dus, chiuveta, masina de spalat (si WC, evident )
Curat, mobilier in stare buna. Blocul vechi, din anii 1950, cu intrare, lift si scara… ca din perioada respectiva. Liniste, desi erau si alte apartamente, care apartiuneau unui hostel. Bonus: parcarea blocului, gratuita, unde gazda noastra, Bojan, ne-a tinut un loc de parcare (am sunat cu 30 minute inainte de venire si astfel, prin bunavointa gazdei, am economisit 20 de euro taxa de parcare pe 2 zile). Studio-ul a costat 40 de euro pe zi hoteliera: un pret ok!
Obiective turistice: ce am vizitat
Toate obiectivele din centrul vechi al orasului puteau fi atinse dupa maxim 30 de minute de mers, pe jos, lucru excelent.
Knez Mihailova
Chiar in seara respectiva am vizitat zona de shopping (pentru fetele mele, evident): lume multa, tinand cont ca era ora 21.00, miercuri. Lume cosmopolita, multi artisti locali (pictori, muzicieni care cantau live, diferite genuri de muzica), standuri de suveniruri, de inghetata, mobilier stradal de la localurile de pe margine (cafenele, baruri). Ne-am intors la apartament pe la 23.00, strazile luminate, ne-am simtit in siguranta, desi nu am vazut politie.
Restaurantul Balkan Orient Express
A doua zi am plecat sa vizitam cateva dintre obiectivele de pe Trip Adviser. Prima data, conform unui obicei pe care ni l-am facut, am mers sa ne bem cafeaua de dimineata la cel mai luxos restaurant (sau cafenea, dupa caz) pe care il gasim, in centrul orasului. Am ales restaurantul Balkan, Orient Expres din fata hotelului Moskva. O decizie buna, din punct de vedere al plasarii, calitatii interiorului, deservirii.
Am avut o masa la geam, iar geamul… lipsea (de fapt era deshis si acoperit de perdele). Zi superba, priveliste la fel. Cafeaua turceasca excelenta, in schimb cafeaua cu frisca, era cu frisca artificiala, din spray (penibil pentru un local de talia sa), chiar si asa cafeaua buna.
Turul orasului pe jos, gratuit
Initial am vrut sa luam acest tur, care porneste de obicei la ora 11.oo din piata centrala a orasului, dar am pornit spre zona boema, Skadarlija. Intamplator (sau nu), acolo am intalnit grupul turului gratuit, care este realizat de voluntarii unui ONG (ghidul nostru era Maja). Am ramas cu ei, decizie excelenta, pentru ca am vazut si aflat lucruri extraordinare:
- detalii picante despre temperamentul chefliu al sarbilor si viata in Skadarlija
- informatii despre primul “Lizeum” din Serbia, unde s-a format elita intelectualitatii sarbe in secolul XIX
- singura moschee din Belgrad, ramasa in picioare (din cele peste 200 existente) pentru ca a fost transformata, temporar, in biserica catolica
- restaurantul Teatroteka, si informatii despre cultura culinara sarba
- fortareata Belgradului si istoria sa zbuciumata, situata in parcul Kalemegdan (loc excelent de promenada)
In acel moment ne-am separat, eu am fost la muzeul militar, iar Simona si Daria au mers mai departe cu grupul, la Muzeul Bancii Nationale.
Muzeul Bancii Nationale
Excelent obiectiv, unde poti sa vezi:
- monezi antice si moderne
- bancnote din diferite perioade istorice
- prese si masini de batut monede
- lingouri de aur
- si in plus, poti sa-ti faci o bancnota cu propriul chip!
Un obiectiv gratuit, de pus pe lista de vizitat!
Muzeul Militar
Este un muzeu pe care am vrut sa-l vizitez, pentru ca sunt pasionat de istorie. Stiam ca pot sa vad arme de toate tipurile si, mai ales, un fragment din avionul invizibil american, doborat in timpul Razboiului din Balcani.
Am fost impresionat de multitudinea exponatelor: peste 30.000, originale sau copii. Am vazut o multime de arme din toate timpurile, masini de razboi, tunuri, tancuri, plus o multime de informatii si fotografii. A fost o lectie de istorie foarte interesanta.
Supriza: am vazut o masina de coduri ENIGMA, asta dupa ce cu cateva saptamani in urma vazusem fimul “The Imitation Game” (ti-l recoamnd daca iti palce istoria) plus o multime de arme moderne din razboiul sarbo-croat.
Am fost impresionat de armuri filigranate si arme turcesti (sabii, flinte) lucrate in filigran, in fildes sau os, cu un simt artistic extraordinar, care sunt sigur ca au costat o avere si apartineau unor ofiteri foarte bogati, care doreau sa-si arate situatia materiala prin armele lor. Erau, practic, adevarate opere de arta!
In concluzie, turul pedestru al orasului a fost un mare succes si vi-l recomand. Tot atunci am aflat de alte tururi, realizate de acelasi ONG, care au intrat automat pe lista mea de facut in Belgrad…
Ce mai poti face
- turul catacombelor
- turul istoriei comuniste
- turul orasului Zemun (oras lipit de Belgrad, care s-a dezvoltat diferit de capitala, pentru ca a facut parte din Ungaria si apoi Austro-Ungaria)
Probabil in viitor voi mai vizita muzeul Nicola Tesla si Ada Ciganlija.
Concluzie
M-am simtit bine in Belgrad, oamenii sunt prietenosi, preturile foarte bune, pentru cazare, shoping si pentru specialitati culinare locale, sunt locuri interesante pentru vizitat, indiferent de domeniile tale de interes.
P.S. apropo de specialitati locale, am mancat un platou pentru doua persoane, cu fripturi pregatite in stil local (foarte bune!), dar am mancat trei persoane si ne-a ramas si la pachet, la restaurantul Tara.