Usturoiul salbatic: Allium vinealis
In plimbarea din aprilie in Padurea Verde am gasit o zona in care creste usturoi salbatic. Este o suprafata de cativa zeci de metri patrati unde usturoiul salbatic este amestecat cu iarba.
Despre planta
Denumire stiintifica: Allium vinealis. Face parte din familia Alliaceae, ca si ceapa si usturoiul.
Este o planta ierbacee, estivala. Este raspandita in toata Europa si pe tarmurile Mediteranei. A fost introdusa in America de Nord si Australia, unde a devenit specie invaziva.
Denumiri alternative
Mai este cunoscut sub numele de pur, samurasla. A nu se confunda cu usturoiul usrului sau Leurda.
Engleza: Wild Garlic, Crow Garlic sau stag’s garlic
Recunoastere

Aspect general: asemanatoare unui smoc de iarba, cu frunze rotunde in sectiune (tubulare), cu varf ascutit. Sursa: gradineamea.ro

Aspect asemanator cu usturoiul. Planta poate ajunge la 1 m (tijele florale), cu 4-5 frunze de 15-20 cm. Sursa: nelucraciun.wordpress.com

Partea ingropata are bulbi asemanatori cu cei de usturoi si radacini firiforme. Sursa: nelucraciun.wordpress.com
Topografie
Daca pornesti in Padurea Verde, de la lac, pe traseul albastru, mergi prin poiana si chiar inainte de a intra in padure, pe dreapta, poti vedea in iarba, in dreapta potecii, o zona cu usturoi salbatic, care se diferentiaza in iarba prin faptul ca are frunzele mai groase si mai inchise la culoare.
Este planta tipica de iarna, se poate gasi chiar si in decembrie.
Utilizari medicale
Usturoiul are proprietati antibacteriene si antivirale, datorita compusilor aromatici, volatili. Proabil usturoiul salbatic are proprietati asemanatoare.
Mancaruri
Se foloseste in loc de usturoi, pentru ca are un gust asemanator. Frunzele se toaca, fiind folosite in salate, datorita gustului fin.
Retete:
Salata de telemea cu papadie si usturoi salbatic
200 g telemea de vaci
o mana de frunze de papadie
4 linguri ulei de masline
o legatura de usturoi salbatic
2 tulpini de busuioc
2 linguri otet de mere
Frunzele de usturoi salbatic se culeg cand sunt mici si fragede. Frunzele se spala si se toaca marunt (alaturi de cele de papadie si busuuioc). Branza se taie in cubulete. Se amesteca, se da gust cu otet.
Cartofi zdrobiti cu usturoi salbatic (pentru 6 portii)
800 g cartofi noi, spalati bine dar cu coaja pe ei
6 lingurite de catei de usturoi salbatic trecuti prin presa de usturoi
frunzele de la usturoiul salbatic
1 lingura ulei de masline virgin
1 lingura unt
1/2 ceasca de smantana sau iaurt greces gras sau iaurt de bivolita
sare si piper dupa gust
Se fierb cartofii in coaja pana cand sunt moi si se pot sparge cu furculita. Se scort cartofii din apa, se scurge apa. Se opreste putin din apa in care au fiert.
Cartofii sunt pasirati cu pasiratorul, dar se mai lasa si bucati mai mari (nu se face pireu). Se amesteca cu ingredientele, mai putin cu frunzele de usturoi salbatic. Cartofii pot fi subtiati cu apa lasata deoparte, de la fiert.
Se servesc cu frunzele de usturoi salbatic tocate, presarate peste cartofi.
Otet de usturoi salbatic
frunze de usturoi salbatic, spalate bine
otet de vin alb
Se pune intr-un borcan mare frunzele de usturoi, acoperite complet cu otetul. Se acopera cu un capac si se tine 2-3 saptamani la temperatura camerei. Se strecoare in alta sticla, de culoare mai inchisa. Se tine bine inchis in camara.
Resurse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Usturoi_s%C4%83lbatic
http://en.wikipedia.org/wiki/Allium_vineale
http://www.gradinamea.ro/Usturoi_salbatic_4870_545_1.html
http://nelucraciun.wordpress.com/2013/03/21/legume-mai-putin-sau-deloc-cultivate-usturoiul-salbatic/
http://nonabrooklyn.com/foraging-brooklyn-free-garlic-all-winter-long/
http://foodpreservation.about.com/od/Pickles/a/Herbal-Vinegars.htm