Supravietuirea in natura si salbaticie

Video

Curs de supravietuire urbana

Deja de ani de zile il urmaresc pe Selco, care scrie despre supravietuirea urbana in blogul personal, SHTF School. Este un supravietuitor al asediului la care a fost supus orasul Sarajevo, care timp de mai bine de trei ani de zile a fost complet izolat de fortele militare sarbesti (Armata Republicii Srbska din Bosnia), in cadrul razboiului civil. Am mai auzit de asemenea asedii , in timpurile actuale, doar acum, in razboiul din Siria. In ambele cazuri, populatia locala a fost supusa unor privatiuni si tragedii de neimaginat.

Am un mare respect fata de Selco, atat ca survivalist cat si ca om care incearca sa educe publicul, referitor la modul in care poti sa te pregatesti pentru situatii limita, in care comunitatile umane ajung sa traiasca in haos “organizat”, din cauza prabusirii sistemului legal si al organizatiilor de stat care ar trebui sa asigure protectia cetateanului (politie, armata etc.).

Tocmai de aceea am placerea sa promovez un eveniment pe care Selco il organizeaza impreuna cu un expert european recunoscut in domeniul supravietuirii, Toby Cowern, care este specializat in supravietuire in natura si in securitate personala, avand o experienta de 25 de ani in aceste domenii. Este vorba de a doua editie a Urban Survival Essentials Course, care se tine in  Zadar, Croatia, intr-o unitate militara dezafectata.

Baza militara dezafectata de la Zadar, unde se va tine cursul de supravietuire urbana.

Baza militara dezafectata de la Zadar, unde se va tine cursul de supravietuire urbana.

Cursul dureaza 5 zile, intre 2 si 6 iunie 2016, si are 7 mari domenii in care cursantii vor primi informatii si deprinderi practice:

 • foc
 • adapost
 • apa
 • mancare
 • semnalizare si comunicatii
 • medical si igiena
 • aparare

Cei care vor finaliza cursul, primesc un certificat international de absolvire.

Taxa de participare este 760 de euro.

Pentru detalii suplimentare si inscrieri, viziteaza site-ul cursului (click aici).

La final, un scurt video cu Toby, despre o metoda interesanta de a aduna resurse materiale intr-un oras, in situatii de supravietuire: cautatul in …gunoaie.


Cascadele Beușniței

Am plecat la inceputul lui februarie intr-o scurta tura de ‘iarna’, de fapt o placuta iesire cu vreme de primavara. Am fost instigati la aceasta ‘iesire’ de un bun prieten, Adi ‘Negru’ Lancrajean, care are atatea specializari in domeniul muntelui, ca nici n-are rost sa incep sa le insir :)

Am plecat din Timisoara spre Oravita, apoi am mers spre Potoc, pentru a intra in zona Rezervatiei Cheile Nerei – Beusnita. Ne-am dus spre Cantonul Damian, dar la un moment dat am virat spre stanga, urmand drumul spre campingul Valea Beiului, unde am parcat.

De acolo am continuat pe jos prin Poiana Beusnitei, spre lacul Ochiul Beiului, dupa care am continuat spre Cascada Beusnitei si dincolo de ea, atata timp cat am mai intalnit cascade.

In final ne-am intors pe acelasi drum pana la masina.

Cu aceasta ocazie am facut mai multe fotografii, cu telefonul si am incercat ultima achizitie, o camera AMKOV AMK5000S, care poate filma si subacvatic. Mai jos poti viziona ‘colectia’ de fotografii si filmari.

Spre Poiana Beusnitei

Cascade la Ochiul Beiului

Ochiul Beiului

Cascada Beusnitei

Dincolo de Cascada Beusnitei

Panorama

IMG_20160207_123923

Testand camera subacvatica

Urcand pe langa Cascada Beusnitei


Video: informatii de interes pentru turistii care viziteaza Delta Dunarii

Intr-un interviu cu Dl. Prof. Andrei Ivan, fostul director al scolii generale din Crisan, judetul Tulcea, am incercat sa obtin din prima mana, de la un localnic, cat mai multe informatii care ar putea sa fie importante pentru un turist care vine in Delta Dunarii:

 • un scurt istoric al localitatii Crisan
 • informatii despre ocupatiile locuitorilor din Crisan
 • care sunt aptitudinile pe care le folosesc localnicii atunci cand pleaca la pescuit in inima Deltei
 • ce mamifere, pasari, pesti si alte animale pot fi consumate, in situatii de supravietuire, daca te gasesti in Delta
 • ce plante sunt comestibile
 • ce plante medicinale se gasesc in Delta
 • care este caracteristica climei in Delta
 • care sunt pericolele care pot pandi un turist in Delta
 • ce recomandari pot fi date unui turist care vine in Delta

In timpul interviului am aflat lucruri interesante, dar in acelasi timp ingrijoratoare, despre situatia actuala din Delta:

 • reducerea recoltei de peste, de la an la an
 • poluarea accentuata, cu sticle de plastic, care apare chiar si in interiorul Deltei
 • incercarea tot mai dificila de a vedea pasari in Delta si cauza acestui fenomen ciudat
 • care este cel mai mare fenomen perturbator in Delta (pentru pasari si pesti), aparut odata cu ultimii ani

In timpul interviului veti viziona imagini realizate de mine in Delta, cu ocazia deplasarii mele pentru documentare, pe care am realizat-o in decembrie 2010.

Va urez vizionare placuta!

Informatii importante pentru turistii care viziteaza Delta Dunarii from Darius Hupov on Vimeo.


Video: Deautiful Danube Delta

Simona, sotia mea, mi-a facut un dar deosebit: a folosit cateva fotografii din sutele de instantanee pe care le-am realizat in excursia mea de documentare in Delta Dunarii , din Decembrie 2010 si a realizat un scurt film, cu o muzica superba de Kevin McLeod.

Va invit sa vizionati minunatiile Deltei, de care atat de putini dintre noi s-au bucurat.

Beautiful Danube Delta in December from Darius Hupov on Vimeo.


Video: Surse de hrana, in situatie de supravietuire, in Delta Dunarii

Va invit sa vizionati un scurt interviu (5 minute) cu un localnic din Delta Dunarii, Nea Costica, obisnuit sa locuiasca mult timp in inima Deltei. El ne vorbeste despre surse de hrana mai putin obisnuite in Delta Dunarii, care pot fi folosite in caz de supravietuire in aceasta zona.

Aceste surse sunt folosite extrem de rar de localnici, care s-au obisnuit sa se aprovizioneze de la magazinele din sat. Cu toate acestea, in trecut, mai ales in vremuri de foamete, au fost folosite intens.

Vizionare placuta!

Ce poti sa mananci in Delta Dunarii, in situatii de supravietuire from Darius Hupov on Vimeo.


Clipul Cursului de camaraderie


Camaraderie de vacanta


VIDEO-aprinderea focului cu amnarul

In cadrul Cursului de camaraderie tinut la Arsenal Park in 23-27 August 2010 am facut o demonstratie de aprindere a focului cu amnarul. Mai jos aveti inregistrarea video.
Nu mi-a iesit chiar cum am vrut: dupa aprinderea materialului inflamabil am suflat prea repede in cuib, apoi vantul puternic mi-a creeat probleme la mentinerea flacarii, dar pana la urma am reusit. Important este sa retineti elementele necesare si procesul de aprindere.

Aprinderea focului cu amnarul demonstratie realizata de Darius Hupov.