Supravietuirea in natura si salbaticie

Resurse web

Yety- bushcraft, supravietuie

Pe Yety (evident, un pseudonim) l-am descoperit intamplator, cand cautam resurse de supravietuire. Cum in Romania accentul se pune mai mult pe latura bushcraft (doar “romanul e frate cu codrul”, nu?), am cautat pe google dupa “supravietuire” si “bushcraft” si am dat de site-ul lui.
Yeti , daca am inteles bine, e din Brasov dar momentan traieste in Iasi. Ascutand tutorialul sau video despre fitrele de apa Aquamira, am auzit ca jongleaza lejer cu termeni medicali (a enumerat dintr-un foc cateva boli cu imunitate scazuta) deci banuiesc ca are la baza studii medicale, probabil e medic.
Daca ati citit deja recenziile mele mai vechi despre site-urie romanesti de supravietuire, ati observat ca scriu recenziile fara sa contactez persoana in cauza, pentru a fi cat se poate de impartial. Pana acum nu a reactionat nimeni la trackback-urie mele, sa vedem daca Yety o face :)
Revenin la site, el are adresa http://yety-bushcraft.blogspot.com/ si este activ din 2009. Frecventa posturilor este in medie de unul pe luna. Spre deosebire de majoritatea autorilor de blog de la noi, el foloseste tutorialele video, mai ales in ultimul timp.
Desigur, clipurile video au avantajul lor, dar nu pot fi realizate decat de persoane care au o anumita lejeritate in exprimare, iar Yety nu are probleme in aceasta sectiune. Discursul verbal curge usor, fara poticneli.
Am apreciat mult la Yety articolele despre kit-uri: de supravietuire, despre asa numitele EDC (every day carry) si despre kit-ul auto. Vi le recomand cu caldura.
Yeti e mare amator de gadgeturi, le cumpara de pe ebay (ca si mine) si le recenzeaza pe site. Un lucru mai rar intalnit este faptul ca recomanda redundanta, adica mai multe “chestii” din acelasi fel (lanterne, amnare, etc), lucru foarte la indemana pentru supravietuirea pe termen lung.
Singura mea observatie (si parere de rau) este ca Yety nu posteaza mai des. In rest, numai de bine.


Site-urile lui Ciprian Muntean


Blogul Cipm
Am dat de site-urile lui Ciprian Muntean la sectiunea de link-uri de pe bushcraft.me, care are titlul inselator “De citit”-personal asociez cititul cu cartile, nu cu internetul…

Ciprian (cunoscut si ca “Cipm”) ¬†este pasionat de bushcraft si supravietuire si intretine doua site-uri care sunt inter-linkate:

Primul este structurat ca si blog si are articole publicate cam o data pe luna. Parte din link-urile de pe blog conduc la al doilea site, care este cel care contine cea mai pare parte din informatii.

Pe cel de-al doilea site, articolele de bushcraft sunt doar o parte din tematica abordata. Ele sunt in general tutoriale sau recenzii, facute de autor sau preluate de pe site-urile altor pasionati. Gasesti atat tutoriale cu imagini cat si tutoriale video. Mi-au placut cele doua tutoriale care descriu doua metode de a produce char-cloth (panza carbonizata), utila in aprinderea focului cu amnarul.

In plus mai gasesti articole despre iesirile in natura.

Site-ul este o buna zona in care sa gasesti articole DIY (“cum sa faci”, pentru cei care nu stiu engleza), dar trebuie mentionat ca majoritatea tutorialelor sunt clipuri video in limba engleza, deci e bine sa cunoasteti aceasta limba.


Outdoor-Camping-Bushcraft

Incepand cu acest articol, voi lansa o serie de recenzii ale site-urilor romanesti si straine, cu subiect de supravietuire sau cu subiect tangent. Fara nicio pretentie nationalista, am inceput cu site-uri romanesti, pentru ca cititorul care nu stie engleza sa poata avea acces la acest tip de informatie.

In cautarile mele de pe net, am gasit un grup care se autointituleaza “Bushcraft Romania”. El pare sa fi inceput cu un forum, care ulterior si-a schimbat adresa (la un subdomeniu bushcraft.me). Voi reveni cu mai multe detalii in articolul care va trata site-ul grupului lui Bogdan. (Se pare ca site-ul a fost primul de acest fel din Romania, deschis de Alex, in ianuarie 2009, urmat la putin timp de site-ului lui Yeti, pe care l-am recenzat mai apoi. Ulterior a aparut si forumul. Multumesc, Alex, pentru informatii.)

Pentru inceput voi vorbi despre site-ul a carui titlu pare sa fie “Outdoor-Camping-Bushcraft” (daca nu cumva e vorba despre domeniile de interes ale site-ului), dupa cum apare in bannerul din partea de sus a site-ului. Conform adresei, ar trebui sa se numeasca “Bushcraft-Romania” (pentru ca adresa e http://bushcraft-romania.blogspot.com/), dar exista un alt site cu aceasta denumire, la adresa bushcraft.me.

Detinatorul site-ului este Alex Prodan, care are si o pagina de Facebook, la adresa http://www.facebook.com/alex.prodan

Site-ul este dedicat subiectelor enumerate in titlu si reprezinta mai ales o resursa practica referitoate la materiale, metode si tehnici.

Date tehnice

  • site (blog) deschis in ianuarie 2009
  • pana azi (octombrie 2010) are aproape 68.000 de vizite
  • numarul mediu de articole pe luna: 4
  • articole care trateaza aproape 30 de tipuri de subiecte (dupa numarul de etichete)
  • lista de link-uri spre resurse straine
  • lista de bloguri pe care le urmareste, in domeniile de interes (numai buna pentru a gasi oameni din comunitatea survival romaneasca :) )
  • sectiune de donatii …

Puncte forte

Recenziile! Sunt foarte documentate, mai ales in imagini. Imaginile sunt de buna calitate. Expune parerile personale, adica exact ce doreste un cititor sa afle de la un alt pasionat, informatii care sa il ghideze in achizitionarea de echipament din domeniu.

De asemenea sunt articole despre tehnici de constructie sau modificare de echipament. Se vede ca Alex este un handy man care gaseste placere in tot ce inseamna manufacturarea.

Sa nu uit articolele cu recomandari legate de activitatile outdoor, prezente sub tag-ul “Sfaturi”.

In esenta este unul dintre cele mai garnisite site-uri romanesti din acest domeniu, ca si cantitate de informatii. Calitatea lor nu se lasa mai prejos, pentru ca informatiile sunt prezentate intr-o maniera simpla si onesta.

Adresa

http://bushcraft-romania.blogspot.com/

Anunt important:

Acesta este un articol informativ. Desi fac toate eforturile pentru a verifica informatiile din mai multe surse, e posibil sa intalniti elemente care necesita corecturi . In cazul in care gasiti inadvertente, va rog sa ma contactati prin email. Va multumesc.