Supravietuirea in natura si salbaticie

Imagini

Cheile Nerei- ‘La Tunele’

Cu ocazia unei scurte iesiri, la inceputul lui februarie, pe o vreme de primavara, cand am vizitat cascadele Beusnitei (vezi aici), am facut si o vizita rapida prin cateva tuneluri ale potecii care merge spre Sasca Romana. Noi am vizitat portiunea care incepe la Podul Beiului si continua spre Sasca Romana pret de vreo 20 de minute, trecand prin mai multe tuneluri.

Dupa cateva tuneluri, inaintea portiunii unde Nera face un cot larg, iar poteca este cioplita spectaculos in stanca versantului, am parasit poteca si am urcat pe versant, deasupra tunelului, unde am admirat peisajul, pe un vant napraznic.

Cum soarele se pregatea sa apuna, ne-am intors pe acelasi traseu, pe un frig ce se ascutea cu fiecare minut, nu inainte de a profita de o scurta partida de foraging, facand o cura naturala de vitamina C, pe care le contine gustoasa pasta din interiorul maceselor macerate discret de gerul iernii. Gustoase foc!

Ne-am intors la masina, care ne-a dus spre Oravita, unde am mancat o gustoasa pizza, la un restaurant de langa gara.  Stii cum se zice:

There is no aspect, no facet, no moment of life that can’t be improved with pizza.

Asta zice Daria, un personaj de desene animate dintr-un serial omonim, care sintetizeaza perfect tinerii de astazi: inteligenti si asociali.


Cascadele Beușniței

Am plecat la inceputul lui februarie intr-o scurta tura de ‘iarna’, de fapt o placuta iesire cu vreme de primavara. Am fost instigati la aceasta ‘iesire’ de un bun prieten, Adi ‘Negru’ Lancrajean, care are atatea specializari in domeniul muntelui, ca nici n-are rost sa incep sa le insir :)

Am plecat din Timisoara spre Oravita, apoi am mers spre Potoc, pentru a intra in zona Rezervatiei Cheile Nerei – Beusnita. Ne-am dus spre Cantonul Damian, dar la un moment dat am virat spre stanga, urmand drumul spre campingul Valea Beiului, unde am parcat.

De acolo am continuat pe jos prin Poiana Beusnitei, spre lacul Ochiul Beiului, dupa care am continuat spre Cascada Beusnitei si dincolo de ea, atata timp cat am mai intalnit cascade.

In final ne-am intors pe acelasi drum pana la masina.

Cu aceasta ocazie am facut mai multe fotografii, cu telefonul si am incercat ultima achizitie, o camera AMKOV AMK5000S, care poate filma si subacvatic. Mai jos poti viziona ‘colectia’ de fotografii si filmari.

Spre Poiana Beusnitei

Cascade la Ochiul Beiului

Ochiul Beiului

Cascada Beusnitei

Dincolo de Cascada Beusnitei

Panorama

IMG_20160207_123923

Testand camera subacvatica

Urcand pe langa Cascada Beusnitei


Foto: Delta Dunarii, decembrie 2010

Pentru zece zile din decembrie 2010, am fost plecat intr-o calatorie de documentare pe teme de supravietuire, la Crisan si in Ghiolul Bogdaproste, unde am trait pentru cateva zile in mijlocul pescarilor locali.

Va propun un album cu cateva din cele peste 500 de fotografii pe care le-am facut cu acest prilej.

Delta Dunarii, decembrie 2010

Vremurile tineretii

O iubire de demult iti produce acea nostalgie pe care nu poti s-o asemuiesti cu nimic. Asemeni vinului bun, ea aduce din vremuri de demult, din vremurile tineretii, un parfum discret, dar plin de intelesuri. Primele iubiri nu pot fi uitate niciodata.

Pasiunea mea pentru munte, pentru iesiri in natura, e poveste veche. E una din putinele mele iubiri de tinerete care s-au pastrat pana in ziua de azi. Pe masura ce timpul a trecut, ea s-a distilat si a capatat dimensiuni noi. Astazi, pentru a fi in pas cu vremurile, ii spun pe un nume nou: “outdoor”. Vremurile moderne au adus noi preocupari, trecand spre latura extrema: supravietuirea in natura si salbaticie.

Dar orice poveste frumoasa trebuie privita in plinatatea ei, trebuie judecata privind spre radacini. Vremurile tineretii sunt cele pe care se bazeaza experienta mea actuala, sunt vremuri pe care nu le voi uita niciodata, care vor pretui deosebit in mintea si inima mea.

Din aceasta perspectiva sentimentla, impart cu voi cateva imagini de demult. Fotografiate in peregrinarile mele prin Carpatii Orientali si Meridionali, instantaneele sunt fotografiate pe film alb-negru, cu un aparat Smena, de productie Sovietica, si sunt developate de mine, intr-un laborator de amator, injghebat in baie: alte amintiri cu parfum demult apus.

Cu toate imperfectiunile tehnice, aceste imagini inseamna o parte din sufletul meu. Sunt doar o umbra a umbrei trecute, a frumusetilor pe care le-am admirat in taina, pe vremea cand muntii nostrii nu erau siluiti de sticle de plastic aruncate peste tot, pe vremea cand unul dintre putinele refugii ale sufletului era cutreierarea naturii.

In fotografii veti gasi companionul si prietenul meu drag, Roates Ovidiu, Ovi, alaturi de care am impartit acele clipe de reverie tainica. El a ramas, pana in ziua de azi, cel mai fidel prieten de drumetie pe care l-am avut, si va ramane pentru totdeauna special in amintirile mele. A plecat prematur dintre noi, luand cu el un suflet generos si mare.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Va invit in vremurile tineretii. Va rog, pasiti cu grija…


Am fost la Let’s Do It Romania

Impreuna cu sotia si fiica mea, am participat la actiunea Let’s Do It Romania, curatand o zona de deal de langa Remetea Mica, Judetul Timis.

Aveti mai jos cateva imagini.


Curs de supravietuire shamanica

In perioada 19-30 iulie am participat la cursul de supravietuire shamanica “Transilvania Nagual Survival”, tinut la Brad de catre Ovidiu Victor Cosbuc.

De la bun inceput am fost atras de conceptul de supravietuire shamanica. Asteptarile mele au fost pe deplin satisfacute, pentru ca am participat la un curs exotic si a fost necesar tot timpul sa fiu cu mintea deschisa pentru a absorbi principiile predate.

Au fost atat lectii teoretice cat si aplicatii practice. Dintre cele mai interesante rememorez:

  • tir cu arcul instinctiv
  • cioplirea silexului
  • prinderea pestelui doar cu firul de pescuit (evident, s-a mancat ce s-a prins…)
  • plante comestibile din flora spontana
  • arta razboiului de aparare (dupa Sun Tzu si Sun Pin)
  • vederea pe timp de noapte
  • si multe altele

A fost o experienta fascinanta, din care am invatat multe. Am ramas uimit de personalitatea enciclopedica a lui Ovidiu Victor Cosbuc, care are studii universitare in antropologie si este initiat in shamanismul Tibetan si Mayas.

Puteti gasi detalii despre curs intr-un document pdf (click aici).

Mai jos aveti imagini de la curs.


Curs de supravietuire – Scarita Belioara

In 17-21 august 2010 am participar la un curs de supravietuire  si alpinism, realizat de alpinistul si expertul in supravietuire Florin Vancea.

Cursul a fost realizat pe parcursul a 5 zile si a avut doua module: de supravietuire si de alpinism.

Trebuie sa spun de la inceput ca este unul dintre cele mai profesioniste cursuri de supravietuire la care am participat. S-a vazut experienta de ani de zile si spiritul didactic pe care le are Flo. Au fost zile pline, din care mi-au ramas amintiri deosebite.

Recomand acest curs tuturor celor pasionati de domeniul supravietuirii. Gasiti mai multe detalii despre curs la adresa extremromania.ro (click aici).

Mai jos aveti cateva imagini de la curs.