Supravietuirea in natura si salbaticie

Usturoita – Alliaria petiolata

Odiseea foragingului in Padurea Verde a inceput in 6 aprilie 2014, cand impreuna cu un prieten din copilarie, am plecat la Padurea Verde sa culegem leurda. Desi se pare ca in Padurea Verde nu exista leurda, aceasta iesire a jucat un rol extrem de important:

  • am inceput un proiect de lunga durata, legat de cartografierea resurselor de foraging din jurul comunei Dumbravita, Timis
  • am reinceput sa scriu pe acest blog

Ca urmare mi-am propus sa scriu un jurnal, pentru mine si pentru cei interesati, care sa cuprinda un atlas topografic de resurse salbatice comestibile, care se gasesc in preajma Timisoarei. El poate fi folosit pentru cei interesati de foraging, ca resursa de suplimentare a hranei noastre, cea de toate zilele, sau ca resursa de supravietuire alimentara, in vremuri de colaps, fie el economic, social sau de alta natura (razboi).

Am pornit in prima mea excursie in cautarea leurdei, aprilie fiind, cu cartea mea de companie, Food for Free, si am sfarsit in a identifica alta planta, care este abundenta in Padurea Verde: usturoita (Alliaria petiolata). Culmea, are tot gust de usturoi (datorat sulfocianatului de alil), desi mie nu mi se pare. Cand i-am “rumegat” frunzele, mi s-a parut a avea gust de…friptura! Probabil de la faptul ca mie imi place friptura asezonata cu usturoi.

Despre planta

Denumire stiintifica: Alliaria petiolata. Planta bienala din familia mustarului, Brassicaceae. Este planta nativa europeana, dar o gasesti si in nordul Africii. Este inrudita cu plante ca mustarul, rapita si varza. Considerata planta invaziva in SUA (sursa).

Denumiri alternative

A nu se confunda cu leurda, care in unele locuri are acelasi nume, de usturoita.

Romana:aişor, vindecătoare, vindecuţă, voinicică, frunza-voinicului, iarbă-de-boale, iarbă-de-lingoare.
Engleza: Jack from the Hedge, Garlic Mustard
Franceza:erbe à ail
Italiana, Spaniola:Alliaria

Recunoastere

Radacina usturoita: alba, subtire, gust de hrean. Sursa foto: uwgb.edu

Radacina usturoita: alba, subtire, gust de hrean. Sursa foto: uwgb.edu


 

Tulpina de usturoita: doar la planta de anul doi, dreapta, poate ajunge pana la 1m inaltime.

Tulpina de usturoita: doar la planta de anul doi, dreapta, poate ajunge pana la 1m inaltime. Sursa foto: wikipedia.org


 

roFrunze de usturoita, primul an: rotunde, crestate, apropiate de pamant, miros de usturoi daca sunt strivite. Sursa: fieldbotany.pbworks.com

Frunze de usturoita, primul an: rotunde, crestate, apropiate de pamant, miros de usturoi daca sunt strivite. Sursa: fieldbotany.pbworks.com


 

Frunza de usturoita: In al doilea an frunzele sunt de forma celor de urzica, foarte subtiri si fine in grosime, culoare verde mai deschis. Sursa foto:http://www.cas.vanderbilt.edu

Frunza de usturoita: In al doilea an frunzele sunt de forma celor de urzica, foarte subtiri si fine in grosime, culoare verde mai deschis. Sursa foto:http://www.cas.vanderbilt.edu


 

 Flori: mici, cu patru petale albe, in inflorescente. Sursa foto: pick4.pick.uga.edu


Flori usturoita: mici, cu patru petale albe, in inflorescente. Sursa foto: pick4.pick.uga.edu


 

Fruct: pastai cu patru fete, lungime 4-5 cm, contin semintele. Sursa foto: plant-identification.co.uk

Fruct: pastai cu patru fete, lungime 4-5 cm, contin semintele. Sursa foto: plant-identification.co.uk


 

Seminte usturoita: mici, negre, lunguie'e, 2.5-3 mm Sursa foto: onlyfoods.net

Seminte usturoita: mici, negre, lunguie’e, 2.5-3 mm Sursa foto: onlyfoods.net

Topografie

Se gaseste din abundenta la Padurea Verde, in principiu in orice loc unde este semiumbra, in preajma padurilor sau arbustilor (in engleza este cunoscut ca Jack by the Hedge, adica Jack de langa arbusti).

Utilizari medicinale

Consumata in stare proaspata: are actiune bacteriostatica (opreste inmultirea bacteriilor), fiind folosita in infectii pulmonare sau intestinale, supuratii, cangrene infectioase. Usturoita  se foloseste ca ajutator la bolnavii de astm, bronşită, reumatism, dar şi ale celor care au alergii la toxinele bacteriene. Curele se realizeaza minimum 10 zile, dar nu mai mult de 3 saptamani.

Seminţele sunt vermifuge şi revulsive. Semintele uscate se piseaza si se obtine o pulbere, care se administreaza 1 gram de 3 ori pe zi, 10 zile.

Sucul de planta: se foloseste ca detoxifiant al plamanilor, inclusiv contra nicotinei. 50 ml suc de planta se amesteca cu 50 ml apa si o lingurita de miere, se ia de 2 ori pe zi, dimineata si seara, 10 zile.

Sucul de planta aplicat extern pe furuncule, rani, gangrene de piele, artroze, traumatisme sau sub forma de cataplasma, ajuta la vindecare.

Contraindicatii: gastrita, nefrite (boli de rinichi),  poate produce colici in cazul consumului exagerat.

Mancaruri

Salate: se folosesc frunzele, florile si semintele, alaturi de alte ingrediente: frunze si/sau seminte, seminte germinate, la alegere, in functie de gust.

Sos pesto: se pun intr-un pasirator frunze proaspete de usturoita, seminte de susan, ulei, parmezan, zeama de lamaie si sare.  Se pasireaza pana la o consistenta omogena. Se pune pe pizza. Se poate congela pentru uz ulterior.

Sos pentru friptura de miel: se pasireaza 50 g frunze de usturoita,150 ml  ulei de masline, zeama de la jumatate de lamaie, sare dupa gust. Se foloseste pe langa friptura de miel, alaturi de garnitura.

Vichysoisse cu usturoita: mai complicat de facut, dar cu tenta frantuzeasca, reteta aici.

Umpluturi: se foloseste la umplerea de ravioli (un soi de pachetele de aluat). Se foloseste o lingura de ulei de masline, o cana de ceapa tocata, 2 catei de usturoi, o cana de ciuperci, 3 cani de frunze de usturoita, 1 lingura branza uscata rasa,1 lingura smantana, sare dupa gust.

Se soteaza ceapa pana se face translucida, se adauga mare parte din usturoi si ciupercile pana ciupercile lasa apa si se evapora, se adauga mare parte din frunzele de usturoita, se prajeste inca 2 minute, se lasa la racit. Continutul tigaii se pune in pasirator, se pasireaza scurt, de 2-3 ori, se adauga restul de usturoi, frunze de usturoita, sare si smantana, se pasireaza din nou. Se umplu ravioli cu acest amestec. Se fierb ravili in apa cu sare. Pentru aluat de ravioli, cautati pe internet reteta.

Fotografii cu retetele de mai sus gasiti la resurse, mai jos.

Resurse:

http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/3082-usturoita-curata-plamanii-nr264-sapt01-07-apr-2010.html

www.ziarulevenimentul.ro/stiri/sanatate/usturoita-o-detoxifianta-ideala-pentru-fumatori–131911.html

en.wikipedia.org/wiki/Alliaria_petiolata

ierburiuitate.wordpress.com/2014/03/16/usturoita/

http://the3foragers.blogspot.ro/2013/04/garlic-mustard-recipe-garlic-mustard.html

http://naturallymom.blogspot.ro/2012/04/wild-garlic-mustard-pesto-eating-weeds.html

http://www.theintentionalminimalist.com/2012/05/garlic-mustard-salad-with-wild-leek-pea.html

Album cu fotografii din prima iesire la Padurea Verde…

Reply

*