Supravietuirea in natura si salbaticie

Foraging- carti in limba romana

Melcul de padure (Helix Pomatia)

Melcul de padure (Helix Pomatia)

M-am intalnit prima data cu termenul de foraging, nici nu mai stiu precis…probabil intr-un podcast a lui Jack Spirko (The Survival Podcast), sau poate intr-o carte de permacultura, ori intr-un serial TV despre supravietuire. Nu conteaza, dar daca tocmai am amintit de Jack, iti recomand site-ul lui, pentru ca este o comoara pentru persoanele interesate de supravietuirea moderna (daca stau sa ma gandesc, el este initiatorul termenului de modern survivalism).

Este o ciudatenie fara margini faptul ca noi, ca popor care s-a bazat de milenii, pentru completarea hranei zilnice, pe resursele din natura,  nu avem un cuvant care sa fie macar asemanator in semantica, la foraging.

Ce este foragingul?

Daca este sa te iei dupa The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition copyright ©2000 by Houghton Mifflin Company, termenul de foraging inseamna a cauta dupa alimente sau provizii (la modul general). Un alt inteles este acela de a cauta in natura, resurse comestibile pentru animale sau om )diferite de cele obtinute prin vanatoare sau pescuit).

E important de subliniat ca tot in foraging sunt incadrate anumite animale a caror activitate ” de culegere” nu se incadreaza nici in vanatoare, nici in pescuit: insecte, fructe de mare, melci, broaste etc.

In subcultura de survival si in domeniul permaculturii, foraging se refera indeosebi la cautarea plantelor comestibile pentru consumul uman.

Obiceiul culegerii plantelor comestibile din flora spontana in zona carpato-danubiano-pontica

Am folosit termenul de “zona carpato-danuabiano-pontica” pentru ca este cel mai potrivit a defini zona in care a convietuit populatia romaneasca.

In fapt, culegerea pantelor comestibie din flora spontana are o origine milenara, ea se duce in trecut pana la populatia traco-daco-getica si la populatiile anterioare acesteia.   Acest comportament isi are originea inainte de agricultura, la populatiile de vanatori-culegatori.

Din acest punct de vedere este o indeletnicire care probabil trece granitele proto-istoriei, pentru simplul fapt ca zona carpato-danubiano-pontica (CDP) este ideala pentru a duce o viata de vanator-culegator, datorita resurselor deosebite care sunt in zona.

Ce e important de subliniat este faptul ca in aceasta zona s-a dezvoltat extrem de mult, in istorie, si utilizarea plantelor medicinale. Mentiunile istorice sunt nenumarate, dacii fiind considerati maestri in vindecarea cu ajutorul plantelor medicinale, indeletnicire care ar proveni din invataturile lui Zamolxis, zeul suprem al panteonului geto-dacic.

Impartire

Daca ar fi sa facem o categorisire a culegerii de plante si animale cu valoare alimentara, acestea s-ar incadra in urmatoarele categorii:

  • plante comestibile
  • fructe de padure
  • ciuperci comestibile (de padure sau din alte zone)
  • broaste, melci, raci si alte animale de apa (in afara de pesti)
  • insecte (mai putin intalnite in cultura alimentara a zonei CDP)
  • miere din surse salbatice
  • plante medicinale
  • alte surse (?)

Cat priveste plantele medicinale, le-am trecut intr-o categorie in zona de foraging, deoarece multe plante au rol medicinal, dar multe plante medicinale pot fi folosite obisnuit in alimentatie (bem ceaiuri medicinale si cu scop alimentar sau stimulant-socio-recreational). Sa nu uitam ca Hipocrate a spus “Sa-ti fie alimentele medicamente iar medicamentele sa-ti fie alimente.”

Resurse online de foraging

Am dorit sa ating acest subiect doar pe scurt, pentru a arata ca internetul este o sursa destul de buna pentru informarea in acest domeniu. Problema internetului este data de mai multe elemente:

  • sunt enorm de multe informatii care trebuie triate
  • multe din informatii sunt copii de copii de copii (ma refer la fenomenul copy-paste)
  • e necesar sa ai o minima cultura de specialitate, pentru a putea tria informatia relevanta de cea nerelevanta
  • ai nevoie de timp si nervi pentru a colecta si tria aceasta informatie

Ca atare recomand sursele bibliografice.

Singura resursa care a iesit in evidenta, la o prima cautare, este calendarul de recoltare a plantelor salbatice comestibile, de la blogul “Bucataria lui Radu” (click aici).

Mai apoi am gasit un blog foarte interesant, “Ierburi uitate”, pe care il recomand (click aici), blog care pare a apartine Monei Petre.

Daca mai stii resurse online interesante de limba romana, lasa un link intr-un comentariu la acest articol (cand spun “interesante, ma refer la cele care se ocupa preponderent cu acest subiect sau au o abordare speciala legata de acesta)

Surse bibliografice romanesti

Din pacate sunt putine carti scrise despre acest subiect. Sunt carti epuizate (ca cea a lui Constantin Dragulescu) sau pur si simplu greu de gasit, pentru ca nu apar in circuitul librariilor, fiind o subnisa de nisa (supravietuire, alimente procurate din mediul natural salbatic).

O sa ma rezum a lista cartile pe care le-am gasit, dedicand apoi un articol de recenzie pentru fiecare dintre ele, pe masura ce imi voi gasi timpul necesar. Ordinea este aleatorie.

Din domeniul plantelor medicinale sunt zeci de carti, m-am oprit asupra celei mai cuprinzatoare enciclopedii pe care am gasit-o.

Titlu: Plante comestibile din flora spontana
Autor: Mihaela WalterEditura: Cesan
An:
Link: click aici


 

Titlu: Plante alimentare din flora spontana a Romaniei
Autor: dr. Constantin Dragulescu
Editura: Sport- Turism
An: 1991
Nr. pagini: 191
Link: click aici


 

Titlu: Flori comestibile. Sanatate si culoare
Autor: Maria Ivascu
Editura: Cetatea de Scaun
An: 2007
Nr. pagini: 74
Link: click aici


 

Titlu: Ciupercile din flora spontana a Romaniei – Microenciclopedie ilustrata. Manualul culegatorului si consumatorului autohton. Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei
Autor: Dr. Ing. Ioana Tudor
Editura: Gramen
An: 2011
Link: click aici


 

Titlu: Enciclopedia plantelor medicinale spontane din Romania
Autor: Mihaela Temelie
Editura: Vladime-Rovimed
An: 2005
Nr. pagini: 831
Link: click aici


 

Daca stii carti de foraging in limba romana, care nu se regasesc in lista de mai sus, te rog lasa detalii intr-un comentariu la acest articol (mai putin carti despre plante medicinale, care sunt usor de gasit).

Pe aceasta lista nu se gasesc carti despre culegerea melcilor, insectelor comestibile, a broastelor, scoicilor si fructelor de mare, scrise in limba romana. Nu am intalnit astfel de carti.

Bibliografie in limba engleza

In schimb, exista o carte despre foraging, in limba engleza, o carte care abordeaza  si subiectul fructelor de mare si a animalelor de apa (cu exceptia pestilor), o carte pe care o port cu mine in fiecare iesire la foraging, pentru ca e in format de buzunar si are fotografii color de foarte buna calitate.

Titlu: Food for Free
Autor: Richard Mabey
Editura: Harper Collins
An: 2004
Nr. pagini: 235
Link: click aici

Foloseste linkul de mai sus si poti cumpara cartea de la Amazon din Anglia si nu trebuie sa platesti vama, iar cartea iti vine direct acasa.

Cat despre carti in limba engleza pe subiect de foraging, sunt foarte multe. Pentru a consulta o lista de la Amazon, click aici.

La final te invit sa lasi un comentariu la acest articol, daca stii alte carti in limba romana despre subiect.

 

One Response Subscribe to comments


  1. Noutăți 2015 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

    […] 22 apr 2014: Foraging – carti si surse de informare in limba romana și engleză – recoltarea din nat… […]

    Jun 23, 2015 @ 10:24 am

Reply

*